Sunday, June 25, 2006

Självcensur

Egentligen skulle det här inlägget handla om något helt annat men jag kom fram till att jag egentligen inte ville att alla skulle läsa det vilket ledde mig till lite funderingar kring självcensur. Vad är egentligen okej att skriva om? Hur mycket vill man egentligen öppna sig? De jag känner som bloggar har ganska olika stil, vissa skriver mer specifikt, vissa generellt och vissa inget direkt personligt alls, vilket gör det lite mer intressant att läsa dem. Problemet börjar egentligen när man funderar kring någon som kanske läser bloggen. Ska man ha olika blogg-delar? Ska man inte skriva något alls? Ska man generalisera så att förhoppningsvis ingen klurar ut vem det handlar om?

Om man har olika bloggdelar så har man ju problemet med att då behöver man mer eller mindre en blogg per person som läser den, det är ofta små saker man vill/inte vill att någon ska läsa och om man samlar alla så är det ofta minst någonting som gäller alla som läser. Han/hon är söt, han/hon är jobbig, han/hon gjorde det eller det vilket var helt klockrent/idiotiskt etc etc.

Ska man inte skriva något alls så blir det ju lite lättare men problemet är vart man vill dra gränsen för vad man vill skriva och vad man inte skriver. Samt det att det är jobbigt att bara bära omkring på saker inombords där de ligger, gnager och tär tills man tror att man ska bli galen. Det finns ju andra sätt att lösa sådant på, prata med någon utan att blogga om det vilket känns som en bra lösning men att skriva ner tankarna brukar ha en ganska bra effekt, man tvingar dem att ordna upp sig och på så sätt tar de mindre plats och orkanen i ens huvud blir en aning mildare.

Om man ska generalisera så stöter man lite på samma problem som att inte skriva något alls. Hur mycket ska man generalisera? Ska man bara skriva lite allmänt om det, eller kanske bara generalisera bort personen/personerna det handlar om och alla detaljer som pekar ut dem tills vad man har kvar skulle kunna handla om mer eller mindre vem som helst om man inte känner personen som skriver bloggen.

Eller så skriver man ett helt inlägg, tar bort det och skriver om något helt annat.

1 comment:

Vassius said...

Generalisering ftw. Låt folk klura lite. :-)