Monday, June 26, 2006

Mormor, kusinen och grannens katt

Vad har de tre gemensamt? Det faktum att jag snart inte blir förvånad om någon av dem snart blir stämplad som terrorist. Verkar vara väldigt på modet numera att stämpla grupper som terrorister. Förr kallades vissa frihetskämpar, rebeller och en massa andra trevliga saker, idag går allihopa under terrorister. Stater med lite mindre än gråa(tror ingen stat kan anse sig ha bättre än grå) samveten när det gäller samvetsfrågor klassar en himla massa folk som terrorister, det är ju ändå ett ganska bekvämt sätt att få en anledning att göra sig av med dem. Hotar nationell säkerhet etc etc. Känns lite som att världen blivit en aning för enkelspårig, handhar hela terrorismfrågan från fel håll. Man jagar terrorister istället för att försöka ta hand om anledningen till att de skapas.

Vi liver i spännande tider, för ett halvår sedan trodde jag nästan att mellanöstern skulle repa sig. Israel drog sig ur bosättningar trots protester från egna leden och palestinierna höll sig lugna. Nu sedan Hamas vann(hur i **** kunde nån bli förvånad över det?) så har det varit en massa tjafs. Saker spårade dock ur rejält när en palestinsk familj sprängdes i småbitar på stranden, senast så kidnappades en israelisk soldat och den israeliska säkerhetstjänsten hotar med att störta hamas om han inte lämnas tillbaks levande.
Nordkorea(Folkrepubliken Nordkorea som de så sött döpt sig själva till) är i full färd med att färdigställa en missil med stridsspets kapabel att bära kärnvapen som kan nå USA(del av amerikanska alaska), vilket ju självklart gjort att USA flög i taket. Nu ska de smälla upp patriot-paket på japanska öarna...saker blir riktigt intressanta om nordkorea faktiskt avfyrar, vore en förvånande brist på intelligens.
Östtimor har efter mycket om och men fått sin premiärminister att säga upp sig, får väl se om de lyckas få nån ordning där borta för första gången sedan de fick självständighet, jag håller tummarna.
Sudan har anklagat FN för att frakta en rebellledare med helikopter och skickat alla på porten, dock inte WFP(world food programme) eller Unisef(barnprogrammet)..hade de två åkt ut hade nån Khartoum fått rejält med smsik. 300 000 har dött hittils i Darfur...det är sånt här som gör att jag tycker att saker är på snedd. 3 000 amerikaner dör och hela världen kastas runt, länder invaderas och satan dansar tango. 1 000 gånger mer afrikaner dör och FN skickar dit lite folk under inte särkillt intensiv mediebevakning.
Samt det vanliga krigen, bråken och allmäna bråken som plågar vår värld.

För några dagar sedan dök det upp att det faktiskt varit så att USA:s regering pressat på Sverige att plocka ner The Pirate Bay, annars blev det sanktioner i WTO. Riktigt illa men jag kan inte säga att jag är förvånad, mer besviken över att vi inte stod på oss. Att plocka ner TPB kan jag tycka inte var direkt fel, hade antagligen hänt för eller senare iaf, men att göra det för att amerikanska företag tycker att vi ska det...nae, de ska hålla sina långa tjocka fingrar borta från vårt polisväsende.

No comments: