Sunday, June 04, 2006

Moral, kusiner och plugg

Hela den här affären runt TPB har fått mig att fundera lite kring moral och moralen i dagens svenska samhälle. Folk i allmänhet är nog ganska snälla, men om man gräver nedanför allt så handlar det nog mest om att man inte vill bli straffad. Att pirata är ett ganska tryggt sätt att vara olaglig, man sitter hemma framför sin dator och kan känna sig ganska anonym och tro att man inte kan sättas dit. Sedan polisens uttalanden om att man inte jagar småfisk gör ju inte saken sämre heller, lugna gatan att tanka hem en film tänker folk. Anledningen till att folk kan tanka hem en film och inte gå till en affär och snatta samma film är dels att man är mindre anonym, det är du som fastnar på kamerorna, du som passerar magnetspärrarna(eller vad de kallas) med filmen, du som åker dit. Och butiksinnehavare tar snatteri på allvar, de polisanmäler, du blir prick i listor, medan de bryr sig betydligt mindre om du tankar hem en film. Då är det inte deras affär som förlorar 200:- utan filmbolaget och distributören. Sen det faktum att det kanske är från deras affär man köpt filmen kräver ett extra tankesteg.

Musik. Jag lyssnar inte på sån där musik som spelas utan självkritik på radion eller mtv. Metal, trance, goa, irländsk folkmusik och balader(helen sjöholm, cornelis) är min stil. Det finns en massa små band inom metal som man bara hittar via nätet, och sedan har jag köpt deras skivor för att jag vill stödja dem. Det finns så skiftande stilar inom metal att det är omöjligt att köpa en skiva på slump i en affär, det är för dyrt i dagsläget, så man provlyssnar ett tag och om man gillar det köper man en skiva eller tre från det bandet.

Det verkar som att två av Jennis kusiner ska börja här i höst och ena drar med sig sin lilla pojke också, dock ska han börja på D. Men han var tydligen mest intresserad av programmering så det borde inte vara så svårt att få honom att byta.

Blev en hel del logikplugg igår faktiskt, trodde jag inte. Det är så förbaskad tråkigt pga tentapresse, hade kanske varit lite intressant annars men jag vet inte, just nu är det pest och kolera sammanslaget, kanske lite spanska sjukan inslängt också. Måste få AI-labbar avklarade också, samt fixa fadder- samt nollehandboken. Sen när det är klart ska man klara av DPS-labbar samtidigt som man sommarjobbar. Det här med ett lugnt sommarlov vet jag inte vartifrån jag fått, måste drömt.

TPB. Det har blivit fler turer, enligt dn.se så har regeringen.se åkt i backen men den här gången repade den sig tydligen betydligt snabbare. Antipiratbyrån har, också enligt dn.se, stängt sin hemsida. Det blev tydligen några demonstrationer också, mycket bra. Om undersökningen tar tid, vilket de verkar ha insett, tycker inte jag är något större problem, bara de lämnar tillbaks servrarna de inte skulle tagit från början snarast. Om de gör ett hafsverk nu kommer det bli fler turer senare så lika bra att de ta sig en rejäl funderare. Det lär finnas en jäkla massa torrents på de där burkarna iom att varje är så liten...känns som att man kommer kunna känna tristessen på mils avstånd från polisens tekniker snart. Om TPB blir frikända lär två saker hända: MPAA/RIAA lär bli helt ifrån sig, inget negativt, och arbetet för att ändra lagen kommer antagligen att börjas. Men ändra en lag är inget man gör över en natt och tills dess är det fritt fram förr trackers här i Sverige, vilket lär reta ännu mer gallfeber på MPAA/RIAA.

4 comments:

Anonymous said...

Hey what a great site keep up the work its excellent.
»

Anonymous said...

Your are Excellent. And so is your site! Keep up the good work. Bookmarked.
»

Anonymous said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

Anonymous said...

I find some information here.