Thursday, March 29, 2007

Slåss i onödan

Jag har till och från följt kampen mellan blue-ray och hd-dvd, massa gnäbb och tjafs hit och dit. Ett tag verkade det som att de skulle lyckas enas men det sket sig och nu har vi två format för nästa generations skivor. Men nu har Mempile lyckats klämma in 300gb på en 12cm-skiva (vanlig cd-storlek), enligt de själva så kommer de inom ett tag lyckas få ner en terabyte på en skiva. Då känns blue-rays eller hd-dvds ~30-50gb ganska futtigt. Dock så har de ju problemet att det inte kommer komma en konsol inom ett par år, men om de lyckas få ner en terabyte på en skiva som inte kostar en halv förmögenhet tror jag det inte spelar någon roll. Får se vad som händer.

En annan sak som har potential är kontroll via tankekraft. Orkar inte leta upp artikeln just nu men de har tydligen lyckats få fram en fullt fungerande kontroller som läser av mönster i hjärnan. Precis som språkigenkänning så tar det ett litet tag innan den vänjer sig vid en person men jag har för mig att det skulle ta ungefär en kvart innan man kunde springa runt och hoppa i ett fps utan större problem, mer än att det ant. är svårt att multitaska dårå :)

1 comment:

olsner said...

Formatkrig är alltid intressanta. Jag håller själv tummarna på att Bollywoods HD-VMD (på ca 20 gig genom att använda 4 lager) eller vad det hette slår kål på båda två. En vanlig DVD-spelare kan tydligen ändras till en HD-VMD-spelare bara genom att ändra firmwaren. Och de jobbar tydligen på att uppgradera till 10 lager vilket borde innebära ca 50gig där också.