Sunday, July 23, 2006

Datorernas utveckling

Hittade en intressant artikel, som fick mig att fundera lite. Vad bekvämt det vore att kunna styra lampor, tv, ugnen, mikron och en massa annat bara genom att tänka, men vad lat man skulle bli. Om man kan styra hela hemmet från fotöljen kommer det verkligen att behövas joggingturer, gym och annat för att man inte ska bli helt försoffad. Tror att om man räknar ihop alla små turer för att slå på lampor, mikro eller annat så blir det nog en hel del rörelse, och det kommer man tappa helt. Dagens hälsoutveckling går i vissa delar av världen mer eller mindre åt fanders, och om det här slår kommer det inte göra saken bättre. Äter onyttigt och har inte längre ens minimala krav på att röra sig när man kommit hem, kommer krävas mer och mer självdiciplin av folk för att hålla sig i form.

I artikeln tror de att det här kommer att ha slagit igenom rejält om tjugo år, jag tvivlar lite men det låter inte helt otroligt om man kommit så långt som man har nu. Under min livsstid så har datorera utvecklats en hel del, föddes samma år som första nintendon kom och sedan dess har det gått fort. 1ghz-gränsen passerades när jag gick i högstadiet och platta skärmar slog stort under gymnasiet, men de har nästan bara blivit mindre, snabbare och fått större kapacitet. Användandet har bara genomgått en förändringsfas, när internet slog. Idag så känns datorn helt handikappad när nätet går ner, kan lika gärna läsa en bok eller något, det säger en del om hur mycket det påverkat hur man använder datorn. Surfar, kollar mail, snackar med folk och ett otal andra saker som alla behöver nät.

Datorer har omformat små eller stora delar av nästan varje del av vårat samhälle, hela brancher har skapats som växt sig riktigt stora. Jag tror inte att hjärndatorn kommer innebära en lika stor förändring av samhället men däremot kommer den att innebära en om inte större förändring i hur vi använder datorn och till vad vi använder den. Hjärndator och nätverkskoppling ger möjligheter vi nog knappt kan ana idag, en massa småsysslor vi idag använder annat för kan om 20 år göras via datorn. Det har även idag börjat dyka upp hela städer som har wlan, om man har hjärndator och hela staden har wlan så kommer mobiltelefonerna att bli helt onödiga. Varför släpa med sig en extra apparat när man kan ringa, smsa och göra allt sådant via sin hjärndator? Får se om branchen överlever alls. Telefoner som enskilld aparat överhuvudtaget kanske kommer dö ut. Fast all infrastruktur är på plats så kanske snarare blir så att de byggs in i hjärndatorn, en hjärndator från IBM med en telefonmodul från ericsson eller nokia.

Var nog ingen som anade hur stor förändring av vårat samhälle datorn skulle åstadkomma för 20 år sedan, jag tror att nästa 20 år kommer bli intressanta.

1 comment:

erikx said...

Ska vi köpa land och skog och börja odla morötter i norrland? Det är en skrämmande framtid vi går till mötes..