Monday, June 11, 2007

Automatisering, världsekonomier och det postindustriella samhället

aah, kvällsfunderingar är bra saker.

Jag läste en artikel i dn om "the wire", en serie om drogscenen i baltimore. Det var ganska sjuka siffror, jag minns dem inte men antalet män mellan 20-30 som satt eller sitter i fängelse var tokhögt. Det har egentligen inget med resten av det här inlägget att göra, tänkte bara nämna det i förbifarten på grund av något de nämner i slutet, postindustriella samhället, mer om det strax. Författaren till serien sa enligt artikelförfattaren något sånt här; "Om 1900-talet var USA:s århundrade så är 2000-talet inte alls det. Det förvånar mig bara hur fort det går utför." Och jag har ingen jättekoll på USA, är mest bara allmänt negativt inställd, men det går ju onekligen sämre med landet. Vi får se om nästa president lyckas rätta till det.

Vi får se hur det blir framöver. Rysslands och Kinas ekonomier är på frammarch, visst de har sina brister inom mänskliga rättigheter men USA är inte direkt något lysande exempel. Demokratiskt är det värre, har mer förhoppningar om Kina där än Ryssland där oligarkerna har pengar och säkerhetstjänsten makten. Kina har förändrats en del, jag tror inte att det kommer bli en demokrati där, men förhoppningsvis lite uppmjukning iaf. Skulle ge mycket för att se hur världen ser ut om hundra år.

Automatisering, denna ädla konst att ersätta människor med maskiner. En sak slog mig för några dagar sedan, lite inspirerat av en bok jag läste för når år sedan. I boken lever det några hundra tusen människor på jorden, de lever lyxliv, teleporterar sig omkring och har det allmänt bra. Sen händer det saker men det spelar ingen roll, är antalet jag vill fokusera på. Några hundra tusen, 100 000 har för mig men är väldigt osäker, jag undrar hur många jorden egentligen kan stödja om alla ska leva ett bra liv. USA använder idag upp ungefär(omjag minns rätt) 5½ gånger vad som är hållbart i längden, 5½ jordglobar. De är ca. 300 miljoner. 300 / 5.5 är 54. 54 miljoner människor om alla ska ha råd att leva riktigt bra liv Dock så innebär ju detta ett problem, vi får ungefär 6½miljard människor över, inget man gör sig av med i en handvändning. En annan framtid är en som målas upp i en annan bok, megastäder med toppskikt för de fina och slum för de mindre belavade, Städerna omges av kupoler för att skydda dem mot stormarna som rasar sedan jordens väder- och ekosystem kraschade totalt. I nuläget känns onekligen detta som den troligare framtiden.

Drömmen om att alla ska ha det bra lär få flera försök, personligen tvivlar jag på att det kommer fungera så länge kapitalism är inblandat, folk vill alltid ha mer oavsett hur mycket de har, och tills vi når en viss nivå av teknologi så kommer kapitalism att dra folk till sig. Denna nivå tror jag ligger (grovt sett, ni förstår tanken bakom) vid en idé från en annan bok av samma författare som skrev om megastäderna, silvriga bollar som svävar runt. Man kan be dem göra tjänster, de kan skapa vilket föremål man än vill ha. Varför betala någon för något när man kan be en boll göra det åt en? Om jag inte missat något borde kapitalismen krascha totalt av detta, förhoppningsvis till förmån för ett bättre system. Det skulle väl iofs leda till det ultimata konsumtionssamhället, men när folk och samhället(efter det inledande totala kaoset, paniken, upploppen och, mycket möjligt, krigen) anpassat sig så finns väl chansen för ett samhälle där folk kan göra det de tycker är kul. Finns ingen anledning att jobba, man behöver inte pengar till något. Jag tror att det skulle ta åtminstone en generation, kanske flera, innan samhället anpassat sig efter att folk faktiskt kan göra det de tycker om och är intresserade av. Personligen så skulle jag pyssla med ungefär samma sak iaf, på det området har jag haft en jäkla tur. Tänk er en värld utan reklam, telefonförsäljare, tiggare, även med politikerna kvar blir det en ganska fin värld faktiskt.

Då kanske även befolkningstillväxten saktar ner lite, när föräldrar inte behöver skaffa många barn för att ta hand om dem när de blir gamla. En del lär ju vilja ha många barn, en del av religiösa eller liknande själ, personligen tror jag att två barn är lagom.

Jägare- och samlare, bönder, feudal, industriell, information...vad kommer sen? Jag håller tummarna för att jag är vid liv vid nästa skifte men i dagens takt även med ökningen så ser det mörkt ut, det var 200-300 år sedan industriella revolutionen drog igång, informationssamhället började väl utvecklas i slutet av 1900-talet.

3 comments:

Anonymous said...

Jag orkade bara läsa rubriken. Får läsa inlägget en dag när det inte är så varmt känner jag.

Anonymous said...

Bra att du börjar inse att socialism är ett vettigare alternativ ;-)

dathui said...

AC: haha, faktiskt ganska nöjd med den här rubriken ;)

Vitkor: Visst är det det, problemet är att det inte kommer fungera så länge resurserna är begränsade. Folk kommer alltid vilja ha mer, ha det bättre. Bra tanke, krockar dock med mänsklig natur ;p