Saturday, June 16, 2007

Gaza och kärnvapen

Den senaste veckan har det varit mer eller mindre fullskaligt krig i Gaza-remsan mellan miliser som stödjer Fatah(de som styrde innan Hamas vann valet tidigare i år, Arafat var deras ledare) och de som stödjer Hamas. Hamas avgick, ganska väntat då de är starka i gaza, med segern. Abbas talar om en kupp och har avsatt Haniya(den folkvalda premiärministern, tillhör Hamas) men inte ersatt honom med en av sina egna utan verkar faktiskt ha tänkt till lite och ersatt honom med en som inte tillhör varken Fatah eller Hamas. Haniya vägrar att acceptera detta, vi får se vad som händer framöver. Jag tror att det kan vara bra om den nya regeringen får makten, men det är tokfel om man ser till de demokratiska principerna. Det palestinska folket fick välja och valde Hamas, med eller utan vissa åsikter, då ska de leda tills nästa val. Israel lär hålla kvar skattepengarna de håller tills de ser en regering utan hamas, vi får se hur det går, Hamas verkar mjuknat lite iaf.

Hamas har ett problem. Tidigare så åtnjöt de visst stöd från en del arabstater, men efter de senaste händelserna så verkar det mer eller mindre helt borta, Abbas har fått det istället. OPEC-delen av arabländerna har gott om pengar, om de ville så skulle de kunna försörja hela palestinska staten så den slapp oroa sig för att israel ska hålla tillbaks skattepengarna vid ett bråk, så det här omfördelningen ger onekligen Abbas en stor fördel vid förhandlingsbordet.

Det här har jag faktiskt svårt att tro men det verkar faktiskt ha varit framsteg angående nordkoreas kärnvapen. Bara hålla tummarna för att NK håller sin del men det vet man aldrig, en av världens mest svårförutsägbara stater.

No comments: