Thursday, March 27, 2008

Sketch på nya regler

Midgård
Brädet består av ett antal kvadratiska rutor som slumpas ut i början på samma sätt som i Settlers. Det finns några olika typer av brickor Äng, Skog och Vatten. Förflyttning sker rutvis och en ruta kan bara ägas av en spelare, levande pluppar från två spelare kan inte samsas på en ruta. Vissa rutor innehåller gårdar, i början så väljer varje spelare en gård och sedan är det kamp om de resterande. Jag velar lite över vatten, då är tanken att att man kan förflytta sig Äng<->Skog utan problem, men man behöver stå i en ruta med skog för att kunna förflytta sig ut på vatten, utan trä kan man inte bygga skepp. Det är dock problem med detta då skepp inte var något man byggde i en handvändning direkt så jag funderar på att strunta i terrängtyper helt och hållet.

Varje spelare kontrollerar ett antal pluppar som representerar kämpar, när en enhet dör så förvandlas den till en död plupp för den spelare som ägde enheten när den levde.

En tanke som slog mig nu var att man kan representera terräng och sådant ganska tydligt genom att ha "Ut-pilar" på brickorna. Om det finns en ut-pil åt ett håll så är det fritt fram att förflytta enheterna till nästa bricka, är det två pilar så tar det två rundor(bergig terräng som tar längre tid att ta sig igenom eller något sådant). Simpelt och då spelplanen slumpas ut så borde det innebära lite mer strategi hoppas jag.

Rankingen ("Odins hall"?)
Brädet består av en relativ ranking mellan spelarna och den avgörs av hur många döda pluppar spelaren äger. Desto fler döda pluppar man har desto högre upp i rankingen hamnar man, detta leder förhoppningsvis till att om man har motgångar på ena spelplanen så går man upp i rankingen och har chans att återta lite med sina nyvunna krafter. Vad man ska få för att man ligger högt upp på rankingen är jag osäker över, för nuvarande lutar det åt något sånt här:
1: Har möjlighet att trolla 3 ggr för högst 6 döda pluppar
2: Har möjlighet att trolla 2 ggr för högst 4 döda pluppar
3: Har möjlighet att trolla 1 ggr för högst 2 döda pluppar
4: Får inte trolla alls

Som trollformler tänker jag mig varelser, en ovanligt stor varg(tänk Garm) för 2 pluppar eller något sådant.

Strid
Striden går till ungefär likadant men med tillägget att man bara har 30 sek på sig att göra ett drag, har man inte bestämt sig före tiden har gått ut anses det att man velar och den andra spelaren får göra ännu ett drag. Spelare kommer förhoppningsvis inte vara övernitiska med tidsgränsen, har man börjat flytta en pjäs och tiden går ut så får man göra draget iaf. Striderna i orginalet gick alldeles för långsamt, det var som schack. Skillnaden är att det är okej om ett parti schack tar 1½ timme, Myt innehåller en hel hög med strider och en hel del annat som ska göras också, då måste striderna kortas ner.

Vadslagning i strid introduceras för att ge de två andra spelarna som för närvarande inte slåss något att göra. När striden inleds så kan de bestämma sig för att satsa ett antal pluppar var och om de satsat på vinnaren så får de plupparna den andre satsade. Enbart detta skulle nog antagligen bara leda till att spelare satsar i enbart solklara strider och då vill båda satsa på den starka. Därför tänker jag mig även att man kan hjälpa till, just nu går stridsystemet till ungefär så här. Spelaren Abel har enhet A som står brevid Baal enhet B och A är riktad mot B, då sänks B's hälsa med samma siffra som A's styrka, om B's hälsa blir eller hamnar under 0 så dör B, annars händer ingenting. Detta gör att om A inte kan döda B själv så behöver A hjälp av en annan enhet, A2. Jag tänkte mig dock att Cain och Damien som inte är med i striden själva kan betala pluppar för att sänka hälsopoäng(2 hp per plupp eller något), så att A kan besegra B utan att ta hjälp. Detta tillsammans med vadslagningen gör förhoppningsvis strider lite intressantare för alla.

Tema
Allt det här måste tematiseras ganska grovt, jag har lite idéer. Levande pluppar kan representera kämpar och döda pluppar blir då einherjar(eller hur nu plural av einherjer blir), kämparna som slogs i odens hall. Detta ger dock problemet att det bara var två gudar som hade kämpar, Oden och Freja, vilket lämnar två spelare utan. Just nu så står jag lite handfallen, vet inte riktigt hur jag ska få ihop det.

Trolla fram varelser kan, om man kör på kämpar/einherjer, ses som att det tar ett visst antal einherjer för varelse att anse sig besegrad och spelaren värdig att ge varelsen order i strid.

Jag har funderat en del över spelslutet, just nu massakrerar jag mytologin ganska grovt. Nästan gudar ska dö och bara två människor överleva, men om man väljer gudarna som överlever, t.ex. Odens söner Vidar och Vali samt Tors sönder Magni och Modi. Då skulle iofs man kunna motivera att einherjer följer dem för att de gjort sig förtjänta av det genom att vara bra på kamp, måste undersökas.

Övrigt
Det kommer bli en hel del flyttande av pluppar fram och tillbaks men jag har blivit lite förtjust i mekaniken efter att ha funderat ett tag. Jag oroar mig lite för att Midgård kommer bli översvämmat av pluppar så jag funderar på att dra ner antalet ganska kraftigt, men om man har någolunda stora(några cm per sida) rutor så borde det lösa sig.

Jag har hittat ett verktyg för att skapa digitala versioner av brädspel, jag kommer antagligen att skapa en enklare version av Myt i det här för att enklare kunna ordna testspel.

Thursday, March 20, 2008

Funderingar kring Myt

Jag har under en tid funderat och klurat kring ett brädspel baserat på nordisk mytologi och har efter en del arbete samt hjälp från vänner(hinz skrev om det rejält till mer läsbar form) kommit fram till en version av reglerna som jag ansåg kanske var spelbar(finns här, inledningen skriven av hinz :) ).

Efter lite tjat fick jag med mig Alex, Åsa och Linus på en provomgång och...det visade sig inte vara ens i närheten av spelbart, vi spelade en halvtimme och resten av tiden satt jag och Alex och diskuterade hur man skulle kunna förändra reglerna medan Åsa halvsov och Linus såg förvirrad ut. Jag skrev ner en samling saker som behöver ändras och några förslag på hur man kan ändra dem. De stora problemen som upptäcktes var att saker tog för lång tid. Striderna tog för lång tid, de som inte stred höll på att somna. De två huvudspelplanerna var för lika, blev lite tårta på tårta, och båda tog för lång tid innan något hände, innan själva spelet faktiskt drog igång. Spelet lider även av ett problem som är väldigt vanligt med lite äldre spel, spelarna vars tur det inte är kan knappt göra ett smack.

Under tågfärden hemhem idag så funderade jag en del och kom på några förslag.
  • Asgård görs om helt. Det blir istället en relativ ranking mellan de fyra gudarna som avgörs efter hur många pluppar(jobbar på namn :) ). Man får fler pluppar när ens enheter dör(eller något annat bra sätt) och kan spendera dem på att ge sig själv eller någon annan temporär hjälp i strid. Jag velar lite över vad ordningen ska avgöra. Det ska dels ge något bra under själva spelet samt något bra när Ragnarök väl inträffar. Just nu funderar jag på att det ska finnas fyra olika bonusar som gäller hela rundan, så att varje gud alltid får en, och att ordningen man liger i är ordningen man får välja i.
  • Midgård görs betydligt enklare geometriskt. Dumpar den fasta spelplanen och gör om det till ett nät av lösa rutor. Vissa rutor innehåller byar, andra skog etc. Gör varje omgång lite intressantare, jag tänkte mig ett rutnät på kanske 12-16 rutor totalt. Vissa rutor hjälper spelaren på vissa sätt, detta borde göra att varje omgång blir ganska annorlunda strategiskt sett. Man kan inte röra sig från alla till alla rutor heller, tror jag. Skog->Vatten går bra för då kan man bygga en båt, Äng->Vatten går inte pga just trädbrist. De mytologiska varelserna som tidigare fanns i Asgård förflyttas till Midgård, jag funderar på om man ska kunna framkalla dem mot pluppar, lite som Magic: The Gathering. Funderar också på om jag ska göra pluppar till en generell grej, i Midgård är pluppar enheter, sedan är de "metafysiska-guda-pluppar"(ja, bättre namn...). När man skickar ut en armé så tar man ett antal pluppar ur enhetsplupphögen och sätter på ett numrerat kort, sedan tar man en numrerad bricka med samma nummer och knatar omkring på spelplanen med. Jag velar lite över om antalet pluppar i armén ska vara dolt eller inte. Lite krångel om det ska var dolt men det kanske ger ett extra spänningsmoment.
  • Stridsplanen får ett timglas som rinner genom på 30sek, har man inte gjort sitt drag på 30 sek så tappar man draget. De andra spelarna som inte slåss har möjlighet att satsa pluppar på hur striden slutar, om den andra som inte slåss antar vadet så har de båda möjlighet att påverka striden genom att offra plupar för bonusar("ritualer"?). Jag tror på själva stridssystemet, lite schacklikt för er som inte orkat läsa reglerna, behöver bara snabbas upp.

Monday, March 10, 2008

Tecken

Inatt hade jag en mardröm om kapsyler som jagade och försökte äta upp mig, vaknade med ett ryck och slog omkring mig. Kan ju tydas som att jag kanske behöver en vit helg ;)

Saturday, March 08, 2008

Hobbyprojekt

Jag är en ganska kreativ person men tiden räcker aldrig till. Jag kan bli intresserad av mer eller mindre vad som helst känns det som men intresset är ganska flyktigt, jag får en idé till ett projekt som vore jäkligt kul att genomföra men jag hinner ganska sällan mer än börja.

Gensimulator
Ett program som skulle börja på aminosyror för att sedan bygga ihop dem till gener, sedan proteiner och till slut celler med alla sina delar. Jag visste dock inget om hur allt det här hängde ihop men som tur är känner jag en biolog så jag frågade först henne en jäkla massa frågor och läste på Wikipedia för en grundläggande bild, sedan fastnade jag och lånade "Human Molecular Genetics" av henne. Det här projektet gled dock delvis över i nästa.

Artificiellt Liv
För ett par år, någon gång under högstadiet, sedan så hittade jag Tierra, det första riktigt lyckade projektet inom artificiellt liv. Jag blev väldigt inspirerad och har sedan dess varit rätt intresserad av AI/AL men aldrig tagit tag i det, en av anledningarna är att jag inte tror det finns pengar inom AL. Men när jag kikat en del på gensimulatorn så blev jag mer sugen på att skriva en egen variant av Tierra fast med ett högnivåspråk istället för assemblerkod. Det här vore en cool bas för projektet som följer.

Artificiella Kulturer
Jag kikade en del på det här och hittade en jäkligt intressant bok inom ämnet. Det ligger på en betydligt högre nivå, man har regler som styr hur individer reagerar och ser hur slutresultat blir. Ganska stora likheter med cellulära automata. Det vore jäkligt coolt om man fick ihop något sånt här ovanpå det ovanstående projektet.

Brädspelet
Jag har under de senaste 3 åren till och från knappat på ett brädspel baserat på nordisk mytologi. Förra våren fick jag ihop ett första speltest vilket var riktigt kul fast själva testet gick åt helvete. Spelet var knappt spelbart ö.h.t och reglerna behöver revideras ganska kraftigt men det var väntat. Främst så måste spelet snabbas upp. Nordisk mytologi och sagor är ett ganska stort sidointresse och jag tror att det går att få till ett bra spel av reglerna om jag väl får ordning på dem tills de går att speltesta igen.

Politik och religion
Internationella relationer är ett annat sidointresse, jag tycker det är intressant att se hur olika länder interagerar och försöka förstå och förutspå händelser. Har varit sugen på att läsa några kurser i statsvetenskap för att få lite djupare förståelse. Religion är i många fall ganska tätt invänt med politiken, speciellt om man tar sig till mellanöstern eller afrika, och jag tycker religion som verktyg för att kontrollera folkmassor är jäkligt intressant. Det faktum att många religioner/mytologier har väldigt vackra sagor gör det inte sämre.

Modelllandskap
Det här är egentligen planen för när jag blir pensionär, men under senaste sommaren så blev jag utråkad och bestämde mig för att börja titta lite på det, jag kom aldrig igång men jag fick ett par idéer. Jag vill inte bygga modeller av farkoster, personer eller något sådant utan för hand bygga upp landskap. Vore kul att ge det ett par ordentliga försök...någon gång när tiden finns. Jag har alltid gillat att pilla med små saker och det går att få till riktigt vackra landskap.

Tälja
Att ta en träklump och sakta men säkert forma den till något annat är en väldigt avslappnande upplevelse. Har dock knappt blivit av alls de senaste månaderna vilket är tråkigt. Om tiden finns, som vanligt, så ska jag försöka tälja lite under våren/sommaren.

Mamma och syrran, eller mamma och pappa, minns inte vilk, var i frankrike någon gång för några år sedan och då såg de en man som hade täljt ut rosor ur rotfrukter och sålde. Detta gav mig idén att även om jag inte har tid att tälja trä så kan jag tälja ur grönsaker så det har det blivit en del av. Ganska kul present när man är bortbjuden, gav en kompis en morots-cthulhu när hon fyllde år vilket var mycket uppskattat :) En annan kompis fick en potatis-pirat inkl. skattkista med små majskorn i.

Sniffer-ramverk
Nätverksprogrammering är ett annat litet sidointresse och en helg i höstas så började jag på ett ramverk för att skriva sniffers som kan lyssna av nätverkstrafik och sedan behandla denna på lite olika sätt.

Jag tror att jag kommer börja klättra, har kört en 3 ggr nu och det är riktigt kul. Jag önskar jag hade mer tid för matlagning, joggning, vore kul att börja träna kampsport igen men det har jag gett upp tills mitt liv klarar av iaf en schemalagd aktivitet. Hade varit kul att börja simma nån gång i veckan igen också.

Väldigt många intressen, väldigt lite tid över för varje.